27 December 2012

Save the date

"Ina, jadi tak buat invitation tu on your birthday, 21 Disember?"

Saya diam, tidak mengiyakan, tidak menafikan juga. Dalam hati terdetik, awalnya untuk buat invitation. Mengeluh. 

"You need to announce it early so that we can make arrangements with the caterer. We need confirm the pax for food and stuff like that.."

Masih lagi diam. 

Psikologi manusia, jika saya buat invitation pada 21 Disember, orang akan kata, 'Eh, majlis dia tahun depan lah!.'. Padahal tahun depan itu hanya beberapa hari lagi. Jika saya buat invitation pada 1 Januari contohnya, orang akan kata, 'Eh, majlis dia bulan depan!'. 

Bukankah begitu?

Kelmarin, 25 Disember, masih belum ada apa-apa invitation, sengaja menangguh-nangguh. Pukul 12 tengah malam, mama paksa saya duduk di depan laptop dan buat Facebook invite.  Jam 1 pagi, hanya invitation kosong semata-mata yang siap kerana belum lagi menjemput sesiapa ke event itu. Merasakan terpaksa. 

“Announce je lah, apa masalahnya? Tinggal lagi beberapa hari je kot.” Tegur abang saya.

Apa yang saya risaukan sebenarnya? Entah. Mungkin risau jika terlalu awal, orang akan mengata. Barangkali juga. Sedangkan belum maklumkan secara rasmi kepada sesiapa pun sudah ramai yang membawa mulut.

Saya kirim keserabutan saya kepada seorang sahabat lewat SMS. 

Setelah berbalas lima, enam mesej, dia memujuk, 

"Erm..insyaAllah ada hikmahnya. Lagipun yang minta announce pun parents awak sendiri. Sesetengah keadaan mereka lebih tahu dan faham. Buat je apa yang mereka nak, bukannya benda salah pun. Perkhabaran orang nak membina masjid. Sebagai anak kenalah patuh selagi mana boleh. Lepas ni jadi isteri orang dah kan? Hehe."

Tersentap. Mata berair. 

Astaghfirullah..apalah degil sangat saya ini. Kenapa perlu risau sangat apa kata orang lain? Macam mana nak jadi isteri & anak yang solehah kalau perangai macam ni?  Haihh Kina..

Minta maaf ma, bah..


.
.
.


Dengan rasa rendah diri.
  

Ini bukan kad kahwin sebenar.  :)





01 December 2012

Hati ke Hati



"[URGENT] Salam. Mesyuarat program Hati Ke Hati akan diadakan pada jam 5.30 petang ini di.."

Fikir sebentar. Program Hati Ke Hati ini apa? Bila pula saya jadi AJK?

Belek group FB, baca sedikit detail program dan membalas mesej tadi.

"InsyaAllah."


.


"Terima kasih atas kehadiran sahabat-sahabat walaupun hujan lebat. Maaf, program ini agak adhoc. Dua hari lepas ada cikgu sekolah ni telefon saya, minta kita buat program untuk pelajar bermasalah tingkatan satu dan dua di sekolah tu."

Semua diam, angguk-angguk.

"Sebenarnya dah kantoi dengan cikgu kes zina antara seorang pelajar perempuan tingkatan satu dengan pelajar lelaki tingkatan dua. Mereka bercerita kepada kawan-kawan, kemudian kawan-kawan bercerita kepada cikgu."

Semua masih diam, terkejut.

"Cikgu mahu kita rangka modul untuk program separuh hari. Kita akan jumpa adik-adik tingkatan satu dan dua yang dikenalpasti bermasalah."

Hari ini Isnin, program akan diadakan pada hari Rabu. Dua hari untuk memerah otak dan merangka modul. Aduh. Lebih bimbang sebenarnya, layakkah kami-kami ini? Entah siapa-siapa, mahu bertemu mereka dan memberi nasihat segala bagai.

Malam sebelum program, fasilitator masih belum cukup. Fasilitator yang sedia ada berbincang mengenai modul. Berbalah tentang itu ini, bersetuju tentang itu ini. Hampir jam 11 malam, perbincangan tamat tetapi modul masih lompang sana sini. Risau.


.


Menjejak kaki di sekolah, rasa gementar tiba-tiba. Dalam hati berdoa supaya dipermudahkan urusan, dilembutkan hati adik-adik. Saya keluarkan telefon bimbit dan merangka beberapa ayat. Mesej dihantar pada mama dan babah untuk memohon doa serta kata-kata semangat. Nafas ditarik panjang-panjang.

Sesi pada tengahari itu dimulakan dengan sesi pengenalan dari guru sekolah.

"Kamu semua berada di sini kerana pencapaian kamu yang sangat 'cemerlang' dalam kes ponteng sekolah, pelajar pemalas, melawan cakap guru, couple dan buat masalah. Kamu ni menyusahkan orang sahaja. Mak bapak kamu susah payah hantar kamu ke sekolah tetapi kamu macam sampah, sudahlah busuk, menyusahkan orang pula. Saya harap kamu semua sedar apa salah kamu selama ini dan berubah."

Sungguh sinis kata-kata guru tersebut. Jangankan adik-adik, saya sendiri terasa malu dan marah apabila diaibkan begitu di depan orang luar. Ahh, baru sesi pengenalan sudah begini. Kasihan adik-adik. Umur 13 dan 14 tahun, apalah sangat salah mereka sehingga dituduh sedemikian. Jika benar sekalipun mereka seteruk yang guru sangka, asalnya salah siapa? Patutkah kata-kata begitu keluar dari mulut seorang guru?

Program berubah tangan kepada fasilitator. Sesi berjalan lancar dengan beberapa permainan dan modul santai. Adik-adik dibahagikan mengikut kumpulan. Saya sendiri mendapat empat orang adik-adik dan diteruskan dengan sesi perkenalan. Sebelum sempat saya habis memperkenalkan diri, salah seorang adik yang comel dengan tahi lalat di bawah bibir berkata "Akak, kiteorang tak puas hati dengan cikgu sekolah ni."

Saya pandang mukanya dalam-dalam. "Kenapa?"

"Cikgu tak adil. Cikgu panggil kami join program ni sebab cikgu kata kami bermasalah padahal ada je budak kelas pandai yang ponteng kelas, hisap rokok, ada jugak yang couple. Yang couple tu siap duduk sebelah-sebelah dalam kelas & selalu pegang tangan. Mentang-mentang kami kelas belakang, kelas bodoh."

"Betul kak, cikgu sekolah ni pilih kasih. Pelajar kelas yang pandai-pandai semua cikgu sayang, layan dengan baik. Kalau dengan kami ni, cikgu panggil bodoh, bengap, sampahlah..ingat kami ni takde perasaan ke? Sebab tu kami malas nak pergi sekolah, masuk je kelas kena marah, kena maki. Bukannya kami tak nak belajar tapi cikgu yang tak nak ajar kami. " Kali ini adik yang paling kecil antara yang empat itu bersuara.

Saya mengangguk perlahan walaupun sebenarnya saya mati kata. Saya tidak menjangka mereka akan begitu lantang menyuarakan rasa hati.

"Awak tau ke sebab apa awak kena panggil hari ini?" Saya mengaju soalan kepada adik bercermin mata.

"Tau, saya kena panggil sebab couple. Boyfriend saya pun kena panggil jugak." dengan bangga dia menjawab.

"Saya pun sebab couple, dia ni sebab selalu ponteng kelas, dia pula sebab selalu cari gaduh. Kalau akak nak tau, muka kami ni memang famous di pejabat sekolah, selalu saja kena panggil dengan pengetua." Adik bertahi lalat bawah bibir menjawab tanpa rasa bersalah.

"Ohh, boyfriend awak pun ada jugak ke hari ini?"

"Takde kak, dia ponteng sekolah kot hari ini."

Dalam hati berdebar-debar kerana modul seterusnya bakal bermula. Modul sharing moment dan luahan perasaan. Mengikut perbincangan modul sebelum ini, fasilitator harus memulakan dahulu sharing moment agar adik-adik lebih selesa bercerita tentang masalah mereka setelah mendengar luahan fasilitator sendiri. Saya mengatur perkataan, membuka cerita tentang diri saya.

Belum sampai dua tiga minit saya bercakap, adik yang bermata sepet bersuara sebak.

"Kalau akak nak tau, saya ni sebenarnya selalu kena belasah dengan mak ayah saya. Kadang-kadang kalau rumah bersepah sikit, ayah saya akan baling kerusi, pukul dengan kayu. Mak saya selalu cakap dia menyesal mengandungkan saya. Dia kata saya anak tak guna, selalu menyusahkan mak bapak. Mak saya selalu pukul saya sebab tak solat tapi mak ayah saya sendiri tak solat, macam mana saya nak solat?" Menangis.

Saya tergamam. "Kenapa sampai macam tu sekali? Adik beradik awak macam mana?"

"Kakak saya pun sama selalu kena belasah. Kakak saya je lah yang selalu pujuk saya kalau saya sedih. Kalau saya sakit, dia je yang jaga saya. Dalam dunia ni, saya ada kakak saya dan boyfriend saya je kak. Boyfriend saya saja yang memahami perasaan saya bila saya sedih kena pukul, kena belasah."

Malam tadi semasa bincang tentang masalah couple adik-adik ini, beberapa orang dari kami sudah sedia dengan hujah couple itu haram, zina hati dan sewaktu dengannya. Dalam situasi adik-adik ini sekarang, bagaimana harus saya kata, "Adik, couple tu haram. Clash dengan boyfriend awak sekarang jugak."  

"Boyfriend awak tau semua masalah awak ni?"

"Mestilah tau kak..sebab tu saya sayang dia. Dia sangat memahami saya, ambil berat tentang saya. Cikgu tak faham kak. Cikgu suruh saya clash dengan boyfriend saya. Cikgu tanya apa yang boleh boyfriend saya bagi pada saya jadi saya jawablah dia boleh dengar masalah saya dan dia faham saya. Cik melenting marah-marah dan cakap kalau nak orang dengar masalah, family kan ada. Cikgu tak tau situasi keluarga saya macam mana kak.." Dia menangis teresak-esak. Saya memeluk bahunya.

Punca masalah couple: kurang perhatian dan kasih sayang keluarga. Wallahi, sudah beberapa kali saya ulang perkara ini dalam hati. Mereka mencari teman lelaki untuk memahami mereka kerana tiada siapa di rumah yang mahu memahami dan mendengar isi hati mereka.
Itu yang sebenarnya.

Saya berhenti mengomel sendirian apabila adik yang paling kecil tadi mula menangis tidak semena-mena.

"Adik, kenapa menangis ni?"

"Sebenarnya kak, sampai sekarang saya tak tahu siapa mak ayah saya.."

"Maksud awak?"

Dia tidak menjawab, malah makin kuat esakannya. Kawan disebelah memujuk dan menenangkannya.

"Saya ada tiga orang mak, tiga orang ayah. Saya tak tahu antara mereka tu siapa mak ayah saya yang betul. Mak saya cakap saya anak luar nikah. Kalau mood mak saya tiba-tiba tak baik & naik angin, dia akan hantar saya duduk dengan mama saya. Kalau mama saya tak suka, mama saya hantar duduk dengan ibu. Adik beradik saya semua benci saya & selalu ejek saya anak luar nikah..akak, saya cuma nak tahu siapa mak ayah saya yang betul je, tapi semua orang tak nak bagi saya jawapan..:

MasyaAllah, sesak jiwa saya. Apa yang harus saya katakan padanya?

Empat puluh lima minit cuma waktu yang diberi. Mata masing-masing sembab dan merah. Puas sudah memujuk dan memeluk bahu. Minit-minit yang terakhir itu saya sudah risau. Sekadar mendengar masalah mereka tidak akan mengubah apa-apa.

"Adik, akak nak tanya sikit boleh?" Empat pasang mata menumpukan perhatian.

"Kalau akak tanya adik, nak tak adik kahwin dengan boyfriend adik sekarang ni, adik nak ke?"

"Ishh, mestilah tak nak kak. Belum habis belajar lagi. Nak kahwin pun takde duit." Jawab adik mata sepet.

"Kalau dah habis belajar?"

Laju adik berkaca mata menggelengkan kepala. Saya bertanya kenapa.

"Tak nak lah kahwin dengan dia..eee.."

"Dah habis tu kalau awak tak nak kahwin dengan dia, kenapa awak couple dengan dia?"

Dia sendiri ketawa dan menjawab, "Entah kak..tapi takkanlah lelaki macam tu saya nak buat suami."

"Ha, kalau dah tau macam tu kenapa couple?"

Dia hanya tersenyum.

"Sekarang adik umur 13 kan? Adik nak kahwin umur berapa?"

"Kalau saya nak kahwin umur 25 kot. Masa tu dah habis belajar, dah dapat kerja, dah boleh beli rumah sendiri.." balas adik bertahi lalat tadi.

"Okay, cuba adik kira. Sekarang umur adik 13, nak kahwin umur 25. Dua belas tahun lagi kan? Adik rasa boyfriend adik sekarang ni sanggup tak couple dengan adik dua belas tahun dan kahwin dengan adik nanti? Ada kemungkinan tak dalam masa dua belas tahun tu dia cari orang lain, adik pun jumpa orang lain?"

Dia diam dan menundukkan muka.

"Erm..mungkin. Entahlah..lama tu kak.."

"Itulah yang akak nak cakap, adik sayang dia, couple dengan dia, tapi belum tentu lagi dia jadi suami adik. Jadi kenapa adik nak habiskan masa & duit adik untuk sesuatu yang tak pasti? Yang pastinya dapat dosa kering je tau.."

Mereka berempat menganggukkan kepala.

"Akak pun tak baik sangat, akak pun banyak buat dosa. Akak tak layak nak suruh adik-adik berubah, tapi akak tak nak adik menyesal lepas ni bila dah terlambat.."


.


Kami bersalaman, berpeluk-pelukan. Nombor telefon dan Facebook bertukar-tukar. Petang itu, kami pegang tangan adik-adik dengan erat membaca doa rabitah.

Penghujung hari, masing-masing masih menunding jari salah siapa. Adik-adik itukah? Atau guru-guru sendiri? Atau mungkin ibu bapa? Wallahualam. Masing-masing punya hujah sendiri. Masing-masing tidak mahu mengalah.

Allah, lembutkanlah hati-hati mereka dan kuatkanlah hati aku juga.


p/s: kredit kepada penganjur program, Gemilang Pasti Management.

25 September 2012

Bubbles


Two years ago.


If a person could be named according to their personality, I would probably name her Bubbly. Bubbly, for her loud laugh and extra big smile whenever we meet. For her great sense of humor and unconditional love for anything colorful. Maybe I would even nickname her as Bubbles. That would be cute, wouldn’t it?

Today however, I can’t hear her laughter. Sitting in front of me with her heads down, I felt an urge to change her name to Troubled, or maybe even Disturbed. Her makeup was far too white for her complexion, lips too red. I noticed her attempt to cover her swollen eyes beneath a thick layer of eyeliner.

“We’re getting married soon,”  she said abruptly with a forced smile.

“When?”

“Pretty soon. It has to be in a month or two, before my tummy starts to get noticable, you know.”

I nodded. Not in a way to agree with her, just a gesture of understanding what she just said.

“Do your parents know?”

“Well, it’s quite complicated. We got into a fight last night after I mentioned the baby. Kak Kina, they just don’t understand me. They never had and they never will.”

“What do you mean?”

“They’re suggesting an abortion,”

“What? You can’t. They can’t!”

“I know, I want to keep it too.”

It. A tiny form of human being in her womb still unidentified as a ‘her’ or a ‘he’, therefore called ‘it’. We went into a long silence.

I sat there thinking how all of this could have happened to her. How she, a girl with a bright shining future ahead of her, could fall helplessly into the arms of a guy and lose herself. She wasn’t always like this.

After primary school, we parted to our own  separate lives and studied in different high schools. Every now and then, we kept in touch via e-mail and exchanged news. She mentioned being accepted into a boarding school in another state. She was at the top of her class and was on the debate team. Teachers praised her for scoring in most subjects, active in co-curricular activites, stuff like that. No guys dared to talk to her, let alone touch her. She was a gem.

I was a freshman in UTM when she was offered a scholarship in medicine. She was juggling a decision to choose between United Kingdom and Egypt. She chose Egypt. She sent me a photo of herself at the Mount of Sinai while quoting the events of Prophet Musa climbing the very mountain to see God. Back then, I didn’t know the story. I envied her for what she had become. I wish I could step into her world, her shoes.

“Kak Kina..” she broke the silence.

“Yes?”

“We are actually planning to marry in Thailand next month, insyaAllah.”

I lost my words hearing what she said. Did I hear it wrongly or did she really use the phrase insyaAllah? InsyaAllah as in, if Allah is willing, they shall make a run for it and marry without the consent of her parents? Is that so?

My expression must have been obvious as she noticed my reaction to what she had said.

“It’s for the best. He is a great guy, trust me. He’s caring, understanding and most of all, he’s willing to marry me and take care of the baby. That makes him a responsible person.”

“If he’s really responsible, he would have thought twice before getting you pregnant. ”

“Ohhkay..” She was hurt by my words, I could see.

“Sorry. I shouldn’t have said that.”

She shook her head, “No, no. You’re right.”

“Really, I shouldn’t have said that. I’m so sorry.”

“It’s okay. Anyway, you have a point there. I should have seen where our relationship was going and how it would end up. I love him so much. So much that I lost myself and I forgot everything else. It’s too late now for regrets. I want to build a new life, starting with this baby.”

She caressed her flat tummy which wasn't noticeable yet.

“I want to be a good mom, I want to repent.”

I was just thinking how easy it was for her to say it all. When she uttered those last few words, it really hit me, astaghfirullah, how I have doubted her intentions and judged her wrongly . At the end of the day, Allah will look at one with mercy if one sincerely repents. Only Allah knows  what’s deep in one’s heart.

“If you really want to change and repent, please don’t run away. It will only make things worse. Talk to your mum. She’ll understand eventually.”

She nodded.

.

.

.

Last week, a familiar e-mail address dropped by my Gmail inbox. It was her. She sent a photo of herself and her husband in front of Kaabah with a baby in hand. Standing by her side was her mum, hugging her shoulders and her dad, smiling wide. Alhamdulillah, all praise to Allah.

She was particularly worried how other people would perceive her now for all that had happened. What should I tell her? That the world out there is really cruel and unforgiving? Or the fact that she should be ready to hear people mocking her actions in the past? Instead, I wrote this entry. I’ll let you think about what you would say to her if you meet her.



p/s: Who do we think we are to judge a person?

06 September 2012

Rojak


Update secara rojak pasembor.

Ini adalah pasemboq. Kalau hangpa tak tau pasemboq ni apa, hangpa memang tak kool.


I.     Selamat hari raya (sempat lagi ke?). Kalaulah sepanjang bulan Ramadhan kita boleh istiqamah membaca Quran setiap hari untuk menghabiskan 30 juzuk, kenapa pula pada bulan Syawal kita tak pandang langsung Quran? Yang kita pandang hanyalah open house, ketupat, rendang, kuah kacang.

Kalaulah sepanjang bulan Ramadhan kita boleh istiqamah solat sunat segala bagai – rawatib, dhuha, tahajjud, taubat, hajat, tasbih – kenapa pula pada bulan Syawal kita berat sangat nak solat sunat? Solat fardhu pun kita lewat-lewatkan kerana ‘sibuk’ berziarah sana-sini.

Kalaulah sepanjang Ramadhan kita boleh mengawal nafsu makan kita, sedaya upaya cuba mengelak membazir semasa berbuka, kenapa pula pada bulan Syawal kita seolah-olah hilang kawalan? Dalam sehari pergi tiga empat open house, setiapnya makan tiga empat pinggan, setiapnya tiga empat jenis makanan. Perut overdose kenyang, mata makin berat, badan makin malas. Akhirnya, tidurrr...


II.   Selamat hari merdeka. Merdeka itu bila sebenarnya? Semasa berarak di Dataran Merdeka dengan baju seragam itu ini? Atau merdeka itu semasa menaikkan Jalur Gemilang? Merdeka pada hati atau pada akal? Kalau tanya kepada adik sekolah rendah tentang merdeka, yang dia tahu hanyalah 31 Ogos, berarak, menyanyi lagu patriotik, dengar ‘khutbah’ merdeka dan cuti umum. Adik, patriotik itu apa ya?


III. Selamat kejar-mengejar menghabiskan puasa enam.

“Sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun” (HR Imam Muslim, al-Tirmizi, al-Nasaie, Ibn. Majah)

Nah, pahala puasa sepanjang tahun. Kalau bos kita kata bulan ni dapat bonus setahun, nak tolak ke nak terima? Kalau tolak tu agak-agak sengal tak? Hari ini sudah 19 Syawal, masih berbaki 10 hari untuk berpuasa enam. Jom rebut pahala!


IV. Semalam di lab ada pelawat.



Terkejut melihat dia yang gebu berwarna putih, bermata merah, di dalam sangkar di depan pintu lab. Rupanya tikus ini milik Kak Ermi yang akan dibedah untuk diambil cellnya. Kali terakhir membedah tikus adalah hampir lima tahun lepas di matrik. Kalau diikutkan, sememangnya tidak sampai hati.



Kasihan kan? Nasib tikus makmal beginilah. Berkorban untuk dijadikan bahan penyelidikan umat manusia. Sayangnya, manusia menjadi angkuh dengan sarjana, PhD dan segala macam gelaran yang disandang. Kalau nampak tikus di tepi jalan pasti dimaki-maki.


V.     Its amazing how words can affect people. Gembira, sedih, tenang, marah, bahagia, hampa. Jangan pernah sangka orang yang keras hatinya boleh dipijak-pijak sesuka hati hanya kerana dia jarang-jarang terasa. Kadang, ada perkara yang mampu mengubah hatinya.

Jangan pernah sangka orang yang lembut hatinya tidak mampu mengawal emosi hanya kerana dia kelihatan lemah dan ratu air mata. Kadang, ada perkara yang mampu mengubah hatinya.

Ayuh belajar memahami manusia!



06 August 2012

Tujuh belas



Sudah tujuh belas Ramadhan.

Allah sudah takdirkan hari ini saya berada di lab, menghadap sel kanser buat sekian kali. Memahami ragam dan isi hati manusia di depan mata pun sukar, apa lagi memahami sel yang tidak nampak dengan mata kasar. Hebat bukan? Allah yang menciptakan sebesar-besar alam, juga pencipta sekecil-kecil zarah..

Tujuh belas, bermakna tinggal tiga hari lagi sebelum sepuluh yang terakhir. Saya, masih mencari-cari perkara luar biasa yang perlu dilakukan. Kata Ustaz Zaharuddin tempoh hari, sepuluh akhir Ramadhan haruslah dilakukan sesuatu diluar kebiasaan dan norma selama ini. Meninggalkan sesuatu yang sangat disukai - Facebook, movie, lagu - atau melakukan perkara yang sangat sukar sebelum ini - Qiam, baca Quran 2 juzuk sehari, iktikaf.

Tadi terfikir lagi. Kalau esok ditakdirkan mati, bagaimana dengan hutang duit, hutang puasa, hutang solat? Bagaimana dengan janji yang belum sempat ditunaikan? Bagaimana dengan dosa-dosa yang masih diulang-ulang?

Hari ini emosi kurang stabil. Rasa hopeless, useless. Mungkin kerana hari ini hari yang ketujuh belas. Hari Perang Badar.  Hari di mana umat islam berperang menegakkan Islam, tetapi saya?


.


Buat hati yang bersedih, hati yang lemah. Buat jiwa-jiwa yang sesak dan sempit.

"Dan janganlah kamu (berasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati,
kerana kamu paling tinggi darjatnya jika kamu orang yang beriman."

"Jika kamu (pada Perang Uhud) mendapat luka,
maka mereka (pada Perang Badar) juga mendapat luka yang serupa.

Dan masa (kejayaan dan kegagalan) itu Kami pergilirkan di antara manusia,
(agar mereka mendapat pelajaran)

dan agar Allah membezakan orang-orang beriman
(dengan orang-orang yang kafir)..."

Ali 'Imran, 139-140.


02 August 2012

Rezeki


"Akak, bestnya tengok dia dapat buat fast track, terus sambung PhD."

"Itulah kan, rezeki dia. Rezeki kita pun Allah dah tetapkan, cepat atau lambat je. Jadi kita kenalah bersyukur dengan apa yang kita sedia ada ni."

Kakak menggosok-gosok bahu saya.

Ahh, selalu begini apabila bercakap dengan kakak. Rasa ditampar muka berkali-kali menyedarkan diri. Bila difikirkan semula, barulah sedar bahawa perancangan Allah itu sangat cantik dan terbaik untuk semua.

Ada kawan sekelas sudah mendapat tawaran kerja walaupun belum tamat belajar. Ada juga kawan yang sudah setahun bergraduasi tetapi masih mencari-cari peluang pekerjaan.

Ada teman sematrik yang menyambung pengajian di luar negara dan mengambil bidang perubatan. Ada pula orang yang mahu menyambung pelajaran tetapi tidak mempunyai wang yang cukup.

Ada kawan seusia yang telah pun menimang cahaya mata kembar tempoh hari. Ada juga mereka yang sudah berkahwin berbelas-belas tahun tetapi masih belum dikurniakan anak.

Ada seorang sepupu yang hampir sama usia kini bekerja di syarikat antarabangsa dengan gaji menceceh RM6000 sebulan. Ada pula hamba Allah yang bekerja keras hampir sedekad tetapi gajinya tidak naik walau sesen.

Ada sahabat yang sudah menjejak tanah haram dan mencium hajarul aswad. Dan ada juga insan yang sampai ke liang lahad belum sempat melihat Baitullah.

Allah sudah menetapkan segala sesuatu itu pada kadar yang sepatutnya. Tidak kurang dan tidak lebih. Jadi mengapa kita perlu bersedih dan membanding-bandingkan rezeki orang lain dengan rezeki kita? Adakah kita tidak yakin dengan perancangan Allah? 

Contoh mudah apabila kita bersedekah.  Jika kita dengan ikhlas memberi sesuatu, maka Allah akan memulangkan kepada kita sepuluh kali ganda. Jika kita menderma RM10, kita akan dapat kembali RM100. Boleh jadi pulangan sepuluh kali ganda itu dalam bentuk tunai, jika tidak dalam bentuk rezeki yang lain. Dimurahkan rezeki berniaga, bonus gaji, dipermudahkan urusan, makan percuma, ter'hijab' dari membayar wang denda dan bermacam-macam lagi perkara yang tidak terlintas di fikiran kita. Allah sangat baik!

Allah cuba mengajar kita MLM yang sah disisi syariah dan tiada syubhah. Persoalannya, adakah kita benar-benar yakin? Jika kita cuma ada RM10 untuk hari ini dan ada hamba Allah memohon wang derma, berapakah yang akan kita peruntukkan? 

Bukankah rezeki itu milik Allah dan dari Allah juga? Jadi maksudnya kita berkira-kira tentang harta yang sebenarnya bukan milik kita? Ahh, lemah rupanya iman. Kadangkala kita lupa barangkali.

Jika mahu mempersoalkan tentang rezeki, haruslah kita ingat kisah Nabi Zakaria. Sehingga umur baginda hampir 80an, masih belum dikurniakan cahaya mata. Tabahnya seorang nabi!

Kita ini? Saya sendiri?

Ada sebab mengapa saya mengambil masa empat bulan untuk menulis proposal master setebal 15 muka surat, sedangkan Cik Roomate dapat menyiapkan proposalnya dalam masa seminggu.

Ada sebab mengapa dua semester pertama saya dihabiskan dengan tiada apa hasil sekalipun.

Ada sebab mengapa geran saya ditangguh-tangguhkan dan cuma dapat 30% dari apa yang dimohon.

Ada sebab mengapa beberapa perkara yang saya inginkan, Allah tangguhkan buat sementara waktu.

Ada sebab mengapa saya masih merangkak-rangkak membuat eksperimen walaupun sudah hampir masuk ke semester ketiga, sedangkan ada sahaja sahabat yang sudah pun memulakan penulisan thesis.

Muhasabah diri, berfikir dalam-dalam.

Ini semua rancangan Allah bukan?  :)


"Kina, yang penting usaha, tawakal & redha. Allah sangatlah pemurah, bukan macam kita ni, nak bagi makan kat kucing pun berkira."




p/s: Alhamdulillah, saya sudah jumpa jawapan kepada sebab-sebab tersebut. :D



27 July 2012

Syukur


"Kina nak tau tak kenapa ramai orang tak cantik?"

Soalan kakak hari ini. Soalan yang tiba-tiba muncul sedangkan sebelum ini kami hanya berborak tentang puasa. 

"Kenapa kak?"

"Biasanya orang yang tak cantik ni orang yang kurang bersyukur."

Saya menunggu kakak menyambung ayatnya. Lama kami diam, sungguh-sungguh saya berfikir.

"Kina tak faham. Apa kaitan tak cantik dengan kurang bersyukur?"

Kakak senyum.

"Ada sesetengah orang, Allah dah bagi rambut kerinting tapi dia nak rambut lurus jadi dia buat rebonding. Bila buat rebonding, rambut jadi kering dan rosak. Memanglah rambut lurus tapi macam dawai, kan tak cantik tu? Itulah akibat orang tak bersyukur."

Kakak menyambung lagi.

"Ada orang kening dia lebat, Allah bagi sesuai dengan muka dia. Tapi dia tak suka kening lebat sebab dia tengok artis dan model kening nipis dan teratur. Jadi dia trim kening dengan alasan nak bagi kemas. Lama-lama dia cukur kening sebab dia rasa dia lukis kening lagi cantik dari apa yang Allah 'lukiskan'."

"Allah dah bagi rambut hitam, dia nak rambut perang. Lepas warna rambut, rambut rosak. Orang tak bersyukur, tak cantiklah."

Saya terdiam. Walaupun kata-kata kakak agak kasar apabila mengatakan seseorang itu tidak cantik, ada benarnya. Allah adalah sebaik-baik pencipta, jadi kenapa kita perlu meragui ciptaanNya? Kenapa kita mahu mengubah apa yang Allah beri kepada kita?

Source: Tumblr

Nak jadi cantik? Jom bersyukur! Alhamdulillah!

:D


30 Hari

Entri ini terlewat 7 hari. Selamat menyambut Ramadhan. 

Beberapa minggu lepas Kak Ajan yang ohsem ada menyebut tentang video 30 Day Challenge by Matt Cutts. Dalam video tersebut, Matt Cutts mencabar sesiapa sahaja untuk mencuba suatu perkara yang baru dan konsisten melakukannya selama 30 hari berturut-turut.  Perkara itu tidak perlu sesuatu yang besar, cukup sekadar bermakna. 



Contoh mudah, senyum kepada setiap orang yang dijumpai dan memberi salam, jogging selama 15 minit, mengurangkan pengambilan minuman bergula, menulis tiga muka surat setiap hari dan banyak lagi. Matt Cutts menyatakan bahawa perubahan-perubahan kecil sebegini dapat membantu kita menjadi lebih baik dan mencapai makna dalam hidup. You will feel better about yourself and it may change your perspective on life.

30 hari adalah tempoh masa yang cukup untuk seseorang 'membunuh' dan membina semula sistem kepercayaan diri. 30 days is enough for one to break and rebuild their belief system. 

Jadi, sepanjang bulan Ramadhan kali ini, apa salahnya jika kita cuba cabaran 30 hari Matt Cutts? Cuba kita senaraikan perkara-perkara yang tidak pernah kita lakukan pada Ramadhan sebelum ini tetapi kita mahu mencubanya. Contohnya mendermakan RM1 ke tabung masjid selama 30 hari, membeli kurma dan memberi orang lain makan, berbuka puasa dengan sederhana, tidak mengorbankan wang di bazar Ramadhan, memberi makan kepada anak yatim, solat taubat sebelum tidur. 


Perkara yang sering diulang-ulang tiap kali Ramadhan adalah 3 fasa iaitu rahmat, keampunan dan pembebasan dari api neraka. Sedar atau tidak, sudah 7 hari kita berpuasa bermakna sudah hampir tamat fasa pertama. Adakah amalam seharian kita mendekatkan atau menjauhkan kita dari merasa rahmat itu? 

Wallahu'alam. 


p/s:  I am on the 30 day challenge and this Ramadhan, I am going to win!  :D



16 July 2012

Membebel: Lagi Tentang Sahabat

Sewaktu awal mengenal jemaah, saya adalah antara orang yang agak sensitif dan selalu sahaja terasa hati dengan sahabat-sahabat. Ada saja yang tidak kena antara kami.

Seorang dengan panas baran.
Seorang dengan ego yang tinggi.
Seorang itu anak sulung dengan sifat garang dan keras kepala.
Seorang itu pula anak bongsu dengan sifat terlalu manja.
Seorang dengan mulut laser tanpa insurans.
Seorang dengan sifat pendiam dan terlalu senyap.
Seorang kaki movie.
Seorang hantu komik.
Seorang suka menyanyi.

Ahh, banyak betul fiilnya.


Meraikan

Tetapi lama-kelamaan, kami belajar tentang sesuatu perkara. Kami belajar untuk meraikan perangai sahabat yang pelbagai. Asasnya adalah untuk menerima seseorang itu seadanya. Jika yang dilihat padanya kekurangan dan kelemahan, maka wajib juga bagi kita untuk mencari kekuatan dan kelebihannya.

Jika kelemahannya panas baran, mungkin kelebihannya pandai berkata-kata.
Jika kekurangannya ego yang tinggi, mungkin dia sangat mengambil berat tentang sahabat lain.
Jika dia garang dan keras kepala, mungkin juga dia tetap dalam pendirian dan keputusan.
Jika dia terlalu manja, mungkin dia pandai bergurau dan menceriakan sahabat-sahabat yang berduka.
Jika mulutnya laser tanpa insurans, mungkin dia hebat dalam kepimpinan.
Jika dia pendiam dan terlalu senyap, mungkin tarbiyahnya hebat berbanding kita.
Jika dia kaki movie dan hantu komik, mungkin dia lebih hebat berdakwah dan mendekati golongan ‘untapped’.
Jika dia suka menyanyi, mungkin dengan menyanyi itu dapat menarik orang mendekati Islam.

Jadi kenapa perlu kita terlalu fokus kepada kekurangan yang sedikit berbanding kelebihannya yang banyak? Belajarlah untuk menghargai dan meraikan ‘kepelikkan’ dan kepelbagaian sahabat-sahabat kita kerana kita semua mempunyai kelebihan di bidang masing-masing.


Cermin diri

Pernah atau tidak kita terfikir, untuk apa kita berasa marah dan terasa hati dengan sahabat-sahabat sedangkan ada juga perangai kita yang membuat orang lain tidak selesa dan menjengkelkan. Dalam ayat yang mudah, tidak semua orang boleh terima kita 100%.

Untuk apa kita meletakkan expectation yang tinggi kepada orang lain sedangkan expectation diri kita sendiri hampeh?

.
.
.


Khamis lepas di lab.

“Kina, minggu ni (minggu lepas), awak nak buat kerja apa je? Akak nak tengok jadual kerja awak.”

Selak helaian-helaian buku log dan mencari jadual kerja.

“Minggu ni saya buat extraction je kak. Ingat nak buat treatment hujung minggu ni.”

“Kiranya kalau esok awak dah siap buat extraction , hari Sabtu seeding cell, hari Ahad boleh buat treatment. Kalau cell sihat walafiat, Isnin dah boleh buat MTT Assay.”

“Okay kak.”

“Erm, minggu depan (minggu ni) awak nak buat apa pula?”

“Minggu depan saya nak hantar sample untuk HPLC.”

“Ha, okay lah macam tu. Awak boleh settle kan untuk HPLC minggu depan. Isnin depan tu boleh masuk lab balik untuk seeding cell lain.”

“Kalau seeding Jumaat tu tak boleh ke kak?”

“Eh, awak tak balik rumah ke? Puasa pertama kan?”

“Tak balik kot. Akak balik kampung ke?”

“Mestilah balik. Akak balik Jumaat sampai Ahad. Akak rasa hujung minggu tu takde siapa yang masuk lab.”

Terfikir.
Selama ini tak sempat berfikir bila lagi mahu pulang ke rumah.
Buat perkiraan.
Saya nak balik!
Sambut puasa dan terawih pertama bersama orang-orang tersayang.

:)


p/s: Rasa macam nak update blog tentang cara 'memasak' di lab. 

13 July 2012

Entri pendek

Saya perlu update blog.
Entri sudahpun ditulis di dalam word tetapi belum sempat di edit.
Belum sempat dimasukkan ke blog.
Mungkin esok, lusa.

Hari ini, update dua tiga patah.
Buka laptop di sebelah rotary evaporator.
Seminggu dua ini sibuk 'bermain masak-masak' di lab.


Gambar hiasan

Doakan projek saya berjalan lancar.
Doakan supaya saya cepat habis belajar. 
Doakan urusan saya dipermudahkan, dunia dan akhirat.

.
.
.


Kata Prof Muhaya, 
Ada tiga perkara yang paling sukar dilakukan.
Satu, berbuat baik kepada orang yang buat jahat pada kita.
Dua, menjaga nama orang yang sedang diumpat.
Tiga, mengakui kesilapan diri.
Satu, dua dan tiga. 
InsyaAllah kita sama-sama usahakan.

:)


p/s: Ada orang tanya, 'Kina, benda alah tu macam mesin buat kuih je.'
       Adehh. Boleh je kalau nak cuba. 





20 June 2012

Doa Cinta

اللهم إنا نسألك حبك وحب من يحبك وحب عمل يقربنا إلى حبك
Allahumma inna nas aluka hubbak,
wa hubba man yuhibbuk,
wa hubba amalin yuqarribuna ila hubbik

'Ya Allah, sesunguhnya aku memohon kepadamu cinta-Mu
dan cinta orang-orang yang mencintai-Mu
dan aku memohon kepada-Mu amal perbuatan
yang dapat menghantarkanku kepada cinta-Mu'


"Kakak, ni doa apa?'"

"Ni doa cinta dik,"

"Doa cinta tu apakebenda?"

Panjang lebar kakak terangkan.

Kata kakak, ini doa untuk memohon cinta Allah dan Rasul.
Doa untuk memohon cinta para alim ulama'.
Doa untuk memohon cinta mereka yang soleh solehah.
Doa memohon agar mencintai amal yang dicintai Allah.
Doa memohon jaminan cinta dunia dan akhirat.

MasyaAllah.

"Mana kakak belajar doa ni?"

Kakak senyum lebar, "Doa ni dari hadis, salah satu doa Nabi Daud."

قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم
 كَانَ مِنْ دُعَاءِ دَاوُدَ يَقُولُ
 اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ
 وَالْعَمَلَ الَّذِى يُبَلِّغُنِى حُبَّكَ اللَّهُمَّ اجْعَلْ حُبَّكَ
 أَحَبَّ إِلَىَّ مِنْ نَفْسِى وَأَهْلِى وَمِنَ الْمَاءِ الْبَارِدِ.
 قَالَ وَكَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم 
 إِذَا ذَكَرَ دَاوُدَ يُحَدِّثُ عَنْهُ قَالَ كَانَ أَعْبَدَ الْبَشَرِ .

Rasulullah s.a.w bersabda: “Di antara doa Nabi Daud a.s ialah: (Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintaiMu dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat menyampaikanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta air dingin) Dan bila Rasulullah s.a.w mengingati Nabi Daud a.s, beliau mengatakan dia sebaik-baik manusia dalam beribadah kepada Allah.” [Riwayat Tirmidzi]




Sahabat, ayuh berdoa memohon cinta!



16 June 2012

Antivirus


Kadang-kadang kita menyombong. Sampai satu ketika, hampir jatuh tersungkur, baru kita tahu tinggi atau rendah langit itu. 

Hampir satu tahun saya menggunakan laptop saya tanpa apa-apa antivirus. Dulu kalau ada sahabat yang mahu guna pendrive di laptop saya, mesti ada yang tanya, ‘Kina, tak scan dulu ke?’. Dengan bangga selamba saya jawab, ‘Laptop saya ni dah lama tak guna antivirus’. Cehh, berlagak sangat. 

Virus-virus hidup bahagia di dalam laptop saya. Dulu saya pernah cuba download antivirus percuma Avira, Norton dan beberapa lagi dari internet. Kemudian saya menghabiskan duit membeli Kaspersky selama dua tahun berturut-turut. Saya kecewa kerana pada tahun kedua membeli Kaspersky, software itu langsung tidak dapat mengesan apa-apa virus.

Sesiapa sahaja yang pernah mencucuk pendrive pada komputer PSZ pasti tahu berapa banyak spesis virus yang diternak dan membiak. Tetapi apabila saya cuba scan pada laptop saya, Kaspersky yang saya beli itu tidak dapat mengesan apa-apa. Saya putus asa. Saya biarkan laptop saya tanpa antivirus.

Minggu lepas, external hardisk saya ternoda. Semua files hilang. Proposal, journal, citations, gambar, bahan tarbiyah, draf thesis dan segala yang penting ada di dalamnya. Panik dua tiga saat, kemudian menenangkan diri. Pergi ke control panel, tukar settings kepada unhide files. Alhamdulillah files di dalam external masih ada rupanya cuma hidden. Cepat-cepat saya buka akaun Dropbox dan upload files yang penting sebagai backup. Lega sebentar.

Dua tiga hari selepas itu saya membelek-belek kembali external hardisk. Virus yang membiak itu telahpun duplicate content dan membuat dummy files. Saya risau. Mahu scan sekalipun, laptop tidak ada apa-apa software antivirus. Saat itu, barulah kelam-kabut mencari antivirus software di internet. Dengan kelajuan internet yang lembab dan mungkin boleh kalah dengan arwah Labu dan Labi sekiranya mereka masih hidup (arwah kura-kura saya), saya tidak berjaya memuat turun apa-apa antivirus. Berlagak tenang.

Semalam internet berlaku baik pada saya. Saya cuba download empat antivirus yang berbeza sekaligus. Hasilnya, hanya dua yang berjaya di download. Saya install satu dahulu, Avira. Cubaan scan pertama menggunakan Avira, 165 virus dikesan dan berjaya dihapuskan. Alhamdulillah. Tetapi files masih lagi hidden jadi saya cuba bertanya kepada Pak Nujum Encik Google. Saya mencuba kaedah command prompt untuk unhide files. Cubaan pertama, files berjaya di unhide pada mulanya. Kemudian kembali hidden. Something’s wrong. Mungkin masih lagi ada virus.

Saya cuba install antivirus kedua, Avast. Kali ini the actual culprit was detected. Dua worm yang degil berjaya dikesan. Saya cuba lagi command prompt untuk unhide files. Alhamdulillah, semua kembali normal. Walaupun virus telahpun dikesan dan dihapuskan, saya scan sekali lagi untuk memastikannya. Cuma yang tinggal sekarang seekor virus yang degil di dalam D: . 



Baiklah.

Cuba bayangkan diri kita seperti laptop, antivirus itu pula seperti ibadah dan virus itu seperti ujian. Contoh ibadah? Membaca Quran, berzikir, solat malam, bersedekah, mengingati mati, puasa, apa-apa sahaja yang mendekatkan diri kita dengan Allah. Virus, ujian kesedihan seperti gagal dalam peperiksaan, kemiskinan, kelaparan, kematian orang tersayang, dikhianati, dirompak, rumah terbakar, eksiden, putus cinta (pfftt). Virus, ujian kegembiraan seperti mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan (ujub, riak, takbur), mendapat kenaikan pangkat, kenaikan gaji, kesenangan hidup, anak-anak yang pandai.

Bayangkan pula apa yang akan berlaku jika suatu hari kita diuji dengan virus. Jika kita diuji, kemudian mengambil pendekatan seperti yang saya lakukan apabila laptop saya dimasukki virus, apa akan berlaku kepada kita? Mula-mula kita mencuba beberapa jenis antivirus, berpuasa, berzikir. Tetapi kita masih lagi diuji. Kemudian kita mencuba pula antivirus lain yang lebih mahal. Kita solat malam dan bersedekah, namun tetap diuji. Apabila semua tidak berjaya, kita putus asa. Kita membiarkan diri tanpa antivirus yakni tanpa beribadah untuk mendekatkan diri kepada Allah. Bukankah itu lebih parah kepada diri?

Putus asa. Jadi kita cuba mencari ketenangan pada yang tidak sepatutnya. Meluahkan perasaan pada sahabat-sahabat. Tidak puas dengan itu, kita meluahkan kepada yang berlainan jantina – buaya friend dan geli friend. Kita TERbuat maksiat, kita TERleka dengan dunia, kita TERubat sementara. Apabila sudah tiada sahabat yang sudi peduli, sudah tiada wang yang dapat membeli ketenangan, sudah kosong jiwa, barulah kita terdesak. Barulah kita mencari kembali ruang-ruang ibadah. Allah, ruginya kita kerana pernah putus asa.

Pada saat itu, apabila terdesak, barulah kita melilau-lilau mencari antivirus. Kita cuba solat seperti dahulu, cuba berzikir dan berpuasa. Iman naik dan turun. Ada ketika kita mampu menjadi orang soleh, ada ketika kita kembali menjadi sahabat syaitan. Ada ketika bibir kita tanpa lesu menyebut zikir, tetapi hati kita busuk merindui maksiat. Something’s wrong. Mungkin masih lagi ada virus. Ahh, kita perlu antivirus yang lebih kuat. Kita cuba pula solat malam, menghadiri majlis ilmu, mendekati orang-orang soleh. Perlahan-lahan kita berusaha membuang virus-virus yang menodai hati.

Jangan biarkan diri menyombong dan berlagak dengan mengatakan kita tidak memerlukan antivirus. 


p/s: Apabila bertembung antara kebaikan dan kemungkaran di depan mata, kenapa kita masih lagi memilih kemungkaran? Hati, ingatlah tentang mati. 

04 June 2012

Just do it

Semasa tahun pertama di UTM, saya baru berjinak-jinak dengan perkataan dakwah. Jika sebelum ini mendalami Islam itu hanya untuk diri sendiri, pada masa itu mendalami Islam untuk orang lain juga. Allah pertemukan saya dengan insan-insan yang cintakan Islam dan berusaha menegakkan syariat. Salah seorangnya adalah Kakak.

“Salam. Kina, malam ni sibuk tak?”
“Wasalam kak. Tak sibuk pun. Kenapa?”
“Akak nak ajak awak pergi jalan-jalan. Pukul 11 malam ni siap ye. Nanti akak datang blok awak.”
“Baik kak, insyaAllah.”

Tanpa banyak soal saya menurut walaupun tertanya-tanya kenapa terlalu lewat sehingga jam 11. Tiba waktunya, Kakak membawa saya ke sebuah pondok berhampiran kolej kediaman perempuan.

“Awak nampak tu?”
Kakak menunjuk kearah sepasang lelaki dan perempuan yang kelihatan sedang mengulangkaji pelajaran.
“Nampak.”
“Akak nak awak pergi kat couple tu, suruh mereka balik.”
“Err, nak cakap macam mana kak? Takkan nak terus halau mereka?”
“Awak cakaplah baik-baik. Sekarang dah lewat malam, tempat ni gelap dan tertutup. Tak elok duduk kat sini.”
Saya masih teragak-agak.
“Pergilah, akak tunggu awak kat sini.”
“Err, takutlah akak. Jomlah pergi sekali. Nanti dia marah Kina macam mana?”

Tangan saya ditarik ke arah pasangan yang berada di pondok itu. Kakak menolak saya ke depan untuk menegur mereka. Saya terdiam. Tiba-tiba Kakak yang bersuara.

“Assalamu’alaikum, dik. Tengah buat apa ni?”
Wajah kedua-dua pasangan itu berubah dan cuak.
“Erm,  kami tengah buat assignment ni. Kenapa ye?”
“Ohh, bukan apa. Ni kan kawasan kolej perempuan. Sepatutnya masa macam ni lelaki tak boleh masuk. Lagi pun tak eloklah kalau duduk berdua kat sini sebab gelap.”
Si lelaki tersengih-sengih dan membalas,
“Ya ke? Okay, okay. Sekejap lagi kami pergi ya. Dah nak habis dah pun.”
“Baik, terima kasih ya. Assalamu’alaikum”
“Wa’alaikumsalam.”

Saya yang hanya menjadi penonton setia sejak dari awal agak kaku. Beraninya Kakak! Kami berjalan menjauhi pasangan tadi tetapi mereka masih berada di tempat yang sama, tidak berganjak. Lalu Kakak menarik tangan saya untuk berhenti.

“Kita tunggu sekejap sampai mereka pergi.”

Saya dan Kakak memandang mereka lama. Setelah sedar mereka diperhatikan barulah mereka mengemaskan barang dan beredar.

Itulah pengalaman pertama yang bertunas kepada pengalaman-pengalaman seterusnya. Siapa kata dakwah itu mudah? Amar makruf, nahi mungkar. Mengajak ke arah kebaikan, mencegah kemungkaran. Kata Kakak, mengajak orang melakukan kebaikan itu mudah tetapi berapa ramai yang sanggup mencegah kemungkaran?

Satu perkara yang saya pelajari, jika mahu berdakwah kita harus mengikut gerak hati, jangan berfikir dua tiga kali. Sama juga jika mahu melakukan sesuatu yang baik. Ibaratnya kita melihat pasangan berdua-duaan di tempat gelap. Gerak hati kita mengatakan kita perlu menegur mereka, maka ikutlah gerak hati itu. Jika gerak hati itu dibiarkan beberapa ketika, memikirkan pros/cons, gaya penyampaian bagaimana harus diguna, bagaimana reaksi mereka, berani atau tidak kita ini, lama-lama rasa itu mati dan kita akhirnya hanya melihat kemungkaran it tanpa membuat apa-apa.

Just do it. Walaupun itu slogan untuk Nike, itulah kata Kakak.

Terima kasih Kakak. :)

02 June 2012

Membebel: Kenapa Kurang Menulis

Tujuan entri ini ditulis adalah kerana saya sendiri tidak tahu kenapa saya semakin kurang menulis.

Kata orang, kita tidak menulis atau kurang menulis kerana kita kurang membaca. Bila kurang membaca, kita kurang berfikir, kurang idea, kurang ilham untuk menulis. Saya kurang setuju.

Menulis tentang buku

Saya hantu buku. Ini bukan untuk dibanggakan. Ada sebab kenapa saya menggunakan perkataan hantu berbanding peminat buku, pencinta buku. Kadang-kadang terlalu obses dengan buku banyak juga mudharatnya, tanyalah Mama dan Babah kalau anda berani. 

Walaupun saya kira saya ini hantu buku, saya tidak pernah menulis tentang buku yang saya baca. Dan soalan yang paling saya malas untuk jawab adalah kenapa.

"Awak bacalah buku ni, best."

"Ya ke? Cuba awak cerita je kat saya apa isinya."

"Ah, malaslah. Apa yang saya cerita tak sama dengan apa yang awak baca."

"Kalau macam tu, awak tulis je sinopsis buku ni kat blog awak. Nanti saya baca."

Kalau ada yang pernah melalui situasi begini dengan saya, saya minta maaf. Rasanya, sebab utama kenapa saya kurang berminat untuk menulis sinopsis atau ulasan buku adalah it kills the story itself.

Contohnya, saya kenal beberapa orang sahabat yang mempunyai perangai yang sama apabila membaca buku atau novel. Mereka akan membaca beberapa helaian awal buku itu, kemudian beberapa helaian tengah dan beberapa helaian akhir buku itu. Kemudian, apabila mereka sudah tahu jalan cerita buku tersebut, barulah mereka membacanya. I mean, what's the point in doing that?

Sama juga jika saya menulis sinopsis sesebuah buku. Rasa ingin tahu apabila membaca novel itu serta merta dibunuh dari awal. Kalau sudah tahu jalan ceritanya, buat apa teruskan bacaan? Dan semestinya, emosi semasa membaca itu lain. Setiap ayat di dalam buku itu memainkan peranan. 

Saya tahu, pandangan saya ini berat sebelah kepada mereka yang sama hantu buku juga. Mungkin mereka yang kurang berminat pada buku lebih suka membaca sinopsis. Terpulang.

Jadi soalnya, kenapa saya kurang menulis.


Menulis tentang hal peribadi dan pengalaman

Kata orang, apa yang kita tulis melambangkan peribadi kita.

Saya adalah stalker tidak rasmi di beberapa blog milik mereka yang langsung tidak saya kenali. Saya sangat suka membaca tulisan mereka kerana mereka bercerita soal pengalaman mereka belajar di luar negara, tentang minat dan kesukaan mereka. Mereka menulis tentang keluarga, tentang suami atau isteri mereka, tentang anak-anak mereka, tentang resipi baru yang dicuba, tentang hati yang remuk, perasaan gembira dan bermacam-macam lagi. 

Mungkin saya suka membaca tulisan mereka kerana saya sendiri tidak mampu menulis tentang semua itu. Saya tidak mahu menulis tentang apa yang saya suka dan tidak suka. Saya tidak mahu menulis tentang kekurangan dan kelemahan saya. Saya tidak mahu menulis tentang perasaan saya. 
 
Bukankah semua itu eksklusif untuk orang yang lebih berhak mengetahuinya? Eksklusif untuk mereka yang sepatutnya terlebih dahulu mengenali kita berbanding strangers on the net. 

Saya  pernah berkongsi rasa dengan seorang sahabat, mengapa saya tidak mahu dan tidak berminat untuk menjadi AJK Makanan dalam apa-apa program sekalipun jika saya perlu memasak. Mengapa dahulu saya mengelak untuk berada di pantri semasa mesyuarat di pejabat MPP. Kalau tak faham, tak mengapa. Saya juga malas untuk menerangkan panjang lebar. 

Ada beberapa perkara peribadi yang pernah saya kongsikan di blog saya sebelum ini tetapi ia tidak melampaui hak eksklusif yang saya maksudkan. Contohnya tulisan saya tentang arwah Tok Ayah dan Tok Bibi. Tulisan tentang Mama dan Babah.


Konklusi

Terlebih dahulu, saya mahu berterima kasih kepada mereka yang sudi meluangkan masa membaca entri ini. Entri ini sebenarnya adalah alasan semata-mata kenapa saya kurang menulis sedangkan banyak lagi sebab mengapa saya perlu menulis.

Bersemangat Kina!

:D