16 July 2012

Membebel: Lagi Tentang Sahabat

Sewaktu awal mengenal jemaah, saya adalah antara orang yang agak sensitif dan selalu sahaja terasa hati dengan sahabat-sahabat. Ada saja yang tidak kena antara kami.

Seorang dengan panas baran.
Seorang dengan ego yang tinggi.
Seorang itu anak sulung dengan sifat garang dan keras kepala.
Seorang itu pula anak bongsu dengan sifat terlalu manja.
Seorang dengan mulut laser tanpa insurans.
Seorang dengan sifat pendiam dan terlalu senyap.
Seorang kaki movie.
Seorang hantu komik.
Seorang suka menyanyi.

Ahh, banyak betul fiilnya.


Meraikan

Tetapi lama-kelamaan, kami belajar tentang sesuatu perkara. Kami belajar untuk meraikan perangai sahabat yang pelbagai. Asasnya adalah untuk menerima seseorang itu seadanya. Jika yang dilihat padanya kekurangan dan kelemahan, maka wajib juga bagi kita untuk mencari kekuatan dan kelebihannya.

Jika kelemahannya panas baran, mungkin kelebihannya pandai berkata-kata.
Jika kekurangannya ego yang tinggi, mungkin dia sangat mengambil berat tentang sahabat lain.
Jika dia garang dan keras kepala, mungkin juga dia tetap dalam pendirian dan keputusan.
Jika dia terlalu manja, mungkin dia pandai bergurau dan menceriakan sahabat-sahabat yang berduka.
Jika mulutnya laser tanpa insurans, mungkin dia hebat dalam kepimpinan.
Jika dia pendiam dan terlalu senyap, mungkin tarbiyahnya hebat berbanding kita.
Jika dia kaki movie dan hantu komik, mungkin dia lebih hebat berdakwah dan mendekati golongan ‘untapped’.
Jika dia suka menyanyi, mungkin dengan menyanyi itu dapat menarik orang mendekati Islam.

Jadi kenapa perlu kita terlalu fokus kepada kekurangan yang sedikit berbanding kelebihannya yang banyak? Belajarlah untuk menghargai dan meraikan ‘kepelikkan’ dan kepelbagaian sahabat-sahabat kita kerana kita semua mempunyai kelebihan di bidang masing-masing.


Cermin diri

Pernah atau tidak kita terfikir, untuk apa kita berasa marah dan terasa hati dengan sahabat-sahabat sedangkan ada juga perangai kita yang membuat orang lain tidak selesa dan menjengkelkan. Dalam ayat yang mudah, tidak semua orang boleh terima kita 100%.

Untuk apa kita meletakkan expectation yang tinggi kepada orang lain sedangkan expectation diri kita sendiri hampeh?

.
.
.


Khamis lepas di lab.

“Kina, minggu ni (minggu lepas), awak nak buat kerja apa je? Akak nak tengok jadual kerja awak.”

Selak helaian-helaian buku log dan mencari jadual kerja.

“Minggu ni saya buat extraction je kak. Ingat nak buat treatment hujung minggu ni.”

“Kiranya kalau esok awak dah siap buat extraction , hari Sabtu seeding cell, hari Ahad boleh buat treatment. Kalau cell sihat walafiat, Isnin dah boleh buat MTT Assay.”

“Okay kak.”

“Erm, minggu depan (minggu ni) awak nak buat apa pula?”

“Minggu depan saya nak hantar sample untuk HPLC.”

“Ha, okay lah macam tu. Awak boleh settle kan untuk HPLC minggu depan. Isnin depan tu boleh masuk lab balik untuk seeding cell lain.”

“Kalau seeding Jumaat tu tak boleh ke kak?”

“Eh, awak tak balik rumah ke? Puasa pertama kan?”

“Tak balik kot. Akak balik kampung ke?”

“Mestilah balik. Akak balik Jumaat sampai Ahad. Akak rasa hujung minggu tu takde siapa yang masuk lab.”

Terfikir.
Selama ini tak sempat berfikir bila lagi mahu pulang ke rumah.
Buat perkiraan.
Saya nak balik!
Sambut puasa dan terawih pertama bersama orang-orang tersayang.

:)


p/s: Rasa macam nak update blog tentang cara 'memasak' di lab. 

1 comment:

Mycutechoc said...

Saya suka topik ini.. disini sy juga ingin share kan tentang kerenah sahabt melalui video ini..
http://www.youtube.com/watch?v=CaG1C2dxdg8