29 March 2012

Meter Hati

Dalam usrah kami, selalunya ada sesi luahan perasaan dan perkongsian pendapat. Dan tajuk yang paling popular mestilah masalah hati. Ahh, tak sudah-sudah dengan masalah hati kan?

"Ana rasa tak selesa muslimin tu selalu mesej ana. Ana tahu dia nak bincang tentang gerak kerja, tapi ana risau timbul perasaan lain."

"Saya tak suka meeting dengan muslimin tu. Setiap kali meeting mesti dia pandang saya lain macam."

"Aku risau kalau aku mesej muslimat tu, dia akan perasan aku suka dia."

"Saya rasa susah sangat nak jaga hati bila berdepan dengan dia."

"Ana takut masalah hati!"

Sounds familiar?

Kadang-kadang apabila bersemuka dengan mereka yang berlainan jantina, tidak kiralah sama ada SMS, YM, Facebook, mesyuarat, projek berkumpulan atau apa sahaja, kita perlu menggunakan meter hati.


Bayangkan hati anda seperti meter dan nilai neutralnya berada di takah 0. Selama mana meter hati anda berada pada takah 0 ke bawah, anda berada di Zon Selamat. Jika anda melampaui batas walau sedikit, pasti meter itu akan naik ke takah yang lebih tinggi. Bayangkan takah 0-30 merupakan Zon Jaga-jaga dan takah 30-60 merupakan Zon Bahaya.

Baiklah, mari kita aplikasikan meter hati dengan contoh praktikal. Katakan anda sedang menghadiri mesyuarat persatuan.

"Hari ini kita akan berbincang mengenai progress gerak kerja untuk program minggu hadapan. Saloma, boleh awak bentangkan progress unit awak?"

"Unit saya akan bla bla bla dan kami telah pun bla bla bla. Masalah yang kami hadapi adalah bla bla bla dan penyelesaiannya adalah bla bla bla."

"Bagus, kamu sangat teliti." Senyum sedikit.

Meter hati Cik Saloma naik ke takah 10.

Selesai pembentangan setiap kumpulan, pengerusi mesyuarat berkata, "Saya mahu setiap unit merujuk kepada Saloma untuk kelancaran unit masing-masing." Lagi sekali tersenyum ke arah Cik Saloma.

Meter hati Cik Saloma naik ke takah 20.

Usai mesyuarat, pengerusi berjumpa terus dengan Cik Saloma dan berkata, "Good job!" Sambil tersenyum lagi.

Meter hati Cik Saloma naik ke takah 30.

Malam itu, encik pengerusi mesyuarat tadi ber'YM' dengan Cik Saloma.

"Esok tolong hantarkan paperwork yang saya minta siang tadi ya."

"Baiklah."

"Saya suka cara awak buat kerja. :D "  Takah 40, Zon Bahaya.
.
.
.
Apa yang terjadi selepas itu, anda yang tentukan. Analisa ringkas yang boleh kita buat adalah:

1. Wanita ni memang cepat perasan, jadi encik lelaki, sila jangan bagi signal salah - senyum-senyum, puji-puji, pandang-pandang.
2. Lelaki kadang-kadang tak maksudkan pun apa mereka cakap (tiada maksud tersirat), jadi cik wanita, janganlah perasan lebih.

Sahabat-sahabat, mari kita mengukur meter hati! Jika kita sedang bermesej dengan sahabat berlainan jantina, tentukan terlebih dahulu takah meter hati kita. Sepanjang bermesej itu, pastikan hati kita berada di takah neutral. Jika ada yang melepasi takah 0 dan memasuki Zon Jaga-jaga, eloklah berhenti sebelum masuk ke Zon Bahaya iaitu masalah hati.

Macam mana nak tahu hati telah pun masuk ke Zon Bahaya? Apabila hati bergetar, berdebar-debar, berbunga dan sewaktu dengannya.

Elakkan berhubung di tengah malam, elakkan menggunakan ayat-ayat tambahan seperti huhuhu, ngeee, lalalala, naaaa, daaaa dan sebagainya. Elakkan menggunakan smiley yang menunjukkan emosi secara berlebihan, contohnya:
 
*senyum kambing


*malu-malu kena pujip/s:  Dari mata, turun ke hati. Kerana itulah Allah memperingatkan kita, wanita dan juga lelaki, untuk menjaga pandangan terlebih dahulu sebelum menjaga kehormatan (An Nur:30). Jika pandangan dijaga, insyaAllah hati juga terjaga. Jika hati terjaga, maka kehormatan juga terjaga.

p/s lagi: Sesungguhnya Allah menguji apa yang dikatakan oleh hambanya. 
1 comment:

Izzati Hashim said...

Salam alaik.

Suka Meter hati ni. Bestnya kalau ia ada untuk dilihat dengan mata kasar. -.-

Nice one dear. Shukran! (=