19 December 2011

Pejuang Halal


Mahu tidak kamu menjadi pejuang halal?

Hari ini saya serabut. 

Hari ini saya mahu anda semua berkenalan dengan Encik B, juga dikenali sebagai Encik K. Encik B adalah babi, dan Encik K adalah khinzir.

Ini mereka.


Tadi saya ke pejabat Jabatan Agama Negeri, mencari beberapa maklumat untuk thesis. Menemani sahabat untuk menemubual pegawai di sana.

Ustaz ada katakan beberapa perkara yang membuat saya tidak senang duduk. Sebelum ini memang saya sedia maklum tentang hal ini. Tapi entah kenapa hari ini Allah menyentuh hati saya untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat.

Kata Ustaz, “Saya yang bekerja di Jabatan Agama ni, walaupun kerja saya mengenalpasti produk-produk yang halal, saya rasa seumur hidup saya ni saya dah pun makan seekor khinzir agaknya.”

“Maksud Ustaz?”

“Iya lah, kebanyakkan makanan dan ubat yang kita guna seharian ada sumber khinzir. Kita sahaja yang tak tahu.”

Telan air liur. Kalau Ustaz begitu, saya ini? Keluarga saya? Sahabat-sahabat saya?

“Kamu lihat sekeliling kamu. Kenapa ramai orang tidak mahu solat? Kenapa ramai tidak mahu berdoa? Kenapa ramai anak tak dengar kata ibu bapa? Kenapa banyak masalah sosial?”

Soalan Ustaz bertalu-talu. Sambung Ustaz, “Umat Islam kita tercemar.”

Tercemar. Ustaz kata kita semua tercemar kerana apa yang kita makan setiap hari. Kita tidak mahu solat kerana kita tidak merasa khusyuknya solat, kita tidak mahu berdoa kerana tidak yakin doa kita dimakbulkan, anak-anak tidak mendengar kata ibu bapa kerana makan yang syubhah, masalah sosial hari ini kerana kontangnya umat dari doa, solat dan anak-anak yang mendengar kata. Puncanya? Sumber makan, kewangan. Halal kah?

Ustaz bercerita, pada suatu hari Rasulullah s.a.w. mengadakan majlis ilmu di masjid. Tiba-tiba datang seorang kanak-kanak membuat bising. Lalu Rasulullah berkata, ‘Anak ini ada syubhah padanya.’ Syubhah dengan maksud anak kecil itu diberi makanan yang subhah dan haram sehingga dia tidak mendengar kata dan degil.

Susah untuk saya tafsirkan kepada penulisan kerana skop halal dan toyyib (baik) itu luas. Terlalu banyak yang syubhah.

“Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram juga jelas (terang). Dan di antara keduanya terdapat perkara-perkara yang meragukan, yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Maka sesiapa memelihara (dirinya dari) segala yang meragukan, sesungguhnya dia telah memelihara agama dan kehormatannya. Dan sesiapa yang jatuh ke dalam perkara yang meragukan, jatuhlah dia ke dalam yang haram ” (Hadith Riwayat Imam al-Bukhari and Muslim)       


Makanan

Makanan itu perlu dilihat dari sumbernya. Jika haiwan, sembelihannya bagaimana? Jika sembelihannya syari’e, siapa yang menguruskan dagingnya? Adakah dia menjaga kebersihan? Jika orang yang menguruskan daging itu syari’e dan toyyib, bagaimana pula penghantaran daging itu? Adakah ia bercampur dengan yang haram? 

Jika penghantarannya syari’e, adakah daging itu dimasak dengan bahan-bahan yang halal? Jika bahan-bahan itu semua halal, adakah tempat memasaknya (periuk, kuali, pisau, senduk, pinggan) yang digunakan tidak digunakan juga untuk memasak khinzir? Jika tempat memasaknya tidak bercampur, adakah orang yang memasak itu muslim atau tidak? Jika muslim (orang Islam), adakah dia mukmin (beriman)? Adakah dia menjaga solatnya, auratnya?


Ubat & Farmaseutikal

Ubat itu juga perlu dilihat sumbernya. Jika pil atau kapsul, dari mana sumbernya? Lembu, khinzir, tumbuh-tumbuhan atau sintetik? Jika tumbuhan, alhamdulillah. Jika lembu, adakah lembu itu disembelih? Jika tidak disembelih bererti kita memakan ubat yang dicemari najis. 

Jika suntikan, adakah carrier atau vektor untuk membawa ubat melalui suntikan itu mengandungi bahan dari khinzir? Jika transplan, adakah darah, sel, tulang atau kolagen itu sumbernya khinzir? Bagaimana pula dengan ksometik seperti gincu, bedak, krim pencerah, pelembap, sabun, syampu? Adakah semua itu bebas khinzir?

Tahu mengapa ubat-ubat tidak mempunyai sijil dan logo halal dari Jabatan Agama? Kementerian Kesihatan Malaysia telah melarang Jabatan Agama dari meletakkan logo halal kerana proses menukar dari haram ke halal bagi bidang farmaseutikal mencecah RM60 billion. Hanya kerana wang.

Kewangan

Kewangan itu perlu dilihat dari mana sumbernya. Adakah gaji kita yang digunakan untuk memberi nafkah kepada keluarga halal dan berkat? Adakah kita menggunakan masa bekerja dengan amanah? Adakah kita bekerja tanpa rasuah dan riba’? 

Adakah perbankan yang kita gunakan konvensional (melibatkan faedah & riba’) atau perbankan Islam? Adakah pekerjaan yang kita lakukan melibatkan kita dengan yang haram seperti arak dan khinzir?

Skop halal dan toyyib itu sangat luas. Tak tertulis di sini.

Mahu tahu sesuatu?

Ramai orang yang suka makan di restoran & gerai-gerai yang syubhah makanannya, syubhah tukang masaknya, syubhah sumber makanannya.

Ramai orang makan telur yang tidak dicuci dahulu. Najis.

Ramai orang yang makan di hotel atau restoran mewah tidak tahu bahawa kebanyakkan makanan dimasak dengan wine/arak.

Ramai orang yang membeli barang tanpa peduli ada atau tidak logo halal dari Jabatan Agama.

Ramai orang suka membeli barangan kulit seperti beg dan kasut dari China, pengeluar terbesar barangan kulit khinzir.

Ramai orang menggunakan berus cat dan berus memasak dari bulu khinzir.

Ramai orang tidak mahu tahu semua ini.


Ustaz memahatkan kata nasihat sebelum kami pulang.

“Bila kamu menjadi isteri nanti, bila kamu menjadi ibu, pastikan suami dan anak-anak kamu makan yang halal dan baik-baik. Niat memasak itu perlu dibetulkan kembali. Adakah memasak sekadar untuk mendapat pujian dari suami dan anak-anak agar lebih dikasihi dan disayangi? Kalau begitu, kamu belum cukup layak menjadi solehah.

Setiap kali kamu masak, berdoalah agar mereka yang memakan masakan kamu akan menjadi orang yang soleh wa muslih, taat kepada Tuhannya, taat kepada Rasulnya, lembut hatinya. Berzikirlah dengan nama-nama Allah yang indah, ikhlaskanlah niat kamu.”

Persoalannya sekarang, mahu tidak kamu menjadi pejuang halal?

1 comment:

Anonymous said...

Jadi pejuang halal. :)