03 January 2011

Pertama Yang Terakhir

Hari pertama untuk semester terakhir. InsyaAllah terakhir. Semua kelas dibatalkan kerana pensyarah menghadiri bengkel pengurusan.

Pagi-pagi lagi Aini menghantar SMS.

"Salam, awak masuk lab pukul berapa?"

"Mungkin lepas Zuhur kot. Awak dah masuk lab ke tadi?"

"Dah masuk kejap tadi. Barang belum sampai, tak boleh nak proceed. Kak Sayang tanya pasal awak."

"Dia marah ke?"

"Tak lah, macam okay je."

Dua minggu meninggalkan lab. Meninggalkan cell untuk hidup sendirian. Hampir empat bulan keluar masuk lab tetapi result masih tidak memuaskan. Draf thesis masih belum dihantar. Minda yang separa sedar merangka-rangka pembetulan yang perlu dilakukan pada draf thesis.



Kaki melangkah longlai ke fakulti untuk mendaftar subjek elektif. Ditendang keluar dari kelas Food Microbe kerana melebihi kuota 18 orang. Kelas Virologi juga penuh. Mahu atau tidak, terpaksa memilih Gene Therapy dan Application of Tissue Culture. Subjek berat. Allah. Pasti ada hikmahnya. Mudahkanlah Ya Allah.

Borang insert subject diisi dengan teliti. Tandatangan Dr Salleh, pensyarah Gene Therapy, telahpun diambil. Tinggal cuma tandatangan penasihat akademik. Kebetulan terserempak dengan Dr Goh di tangga DSI. Borang insert subject dihulurkan.

"Ha Khairina, you punya result sem lepas teruk kan?" tangannya mencapai borang insert subject tersebut lalu mengeluarkan pen dari poket.

"Err, ya, result jatuh sedikit." Tersengih.

"Nasihat saya, you cuba lah kurangkan aktiviti dengan MPM tu. Fokus kat study. Tak berbaloi tau. Memanglah bagus dapat pengalaman, tapi tak berbaloi kalau result you teruk."

"Ermm, ya Dr. Lepas ni MPM dah turun jawatan. Saya cuba baiki pointer untuk sem ni."

"You kena make sure result sem ni boleh cover balik CGPA you."

"Okay Dr. Terima kasih."



Kaki yang sedia longlai digagahkan berjalan ke pejabat MPM. Laptop dibuka. Tangan mengetik keyboard. Satu SMS diterima. Mesej dari pengarah program bagi forum sejarah kebangkitan mahasiwa.

"Salam. Kina, tolong draf semua surat-surat yang difikirkan penting untuk forum nanti. Senarai surat boleh dapatkan dari timbalan pengarah. Nanti bagi masa meeting Khamis ni."

Ah, surat program. Semua contoh surat rasmi ada di dalam external yang tertinggal di rumah. Termasuk juga jurnal PSM dan semua fail-fail penting. Buntu.


Telefon bimbit berdering.

"Assalamu'alaikum. Kak Khairina,"

"Wa'alaikumsalam. Ya saya."

"Saya nak mintak design baju dan bahan-bahan kempen Pro-M yang dah bincang semalam. Akak boleh bagi kat saya sebelum pukul 9 malam ni?"

"Ha? Pukul 9 malam ni?"

"Eh, tak boleh ke? Kalau macam tu lepas maghrib lah. Boleh?"

"Adehhh. Mana siap lagi. Baru bincang semalam kan? Nanti akak contact balik okay?"

Serabut. Bahan-bahan kempen dan design yang sedia ada juga di dalam external yang tertinggal di rumah. Cepat-cepat menyedarkan diri sendiri. Tugas untuk design bahan kempen Pro-M dibahagikan. Mesej menyusul lagi.

"Kalau malam ni tak siap design baju, tak payah pakai baju lah PRK kali ni."



Dua tiga hari kebelakangan ini saya mimpi ngeri tentang parit, lumpur, batu besar, kerusi merah, sejuk, penat dan entah apa lagi. Mungkin tiada maksud apa-apa. Mainan tidur agaknya.

Terasa diri ini perlu kembali seperti dulu. InsyaAllah semester terakhir. Mudahkanlah Ya Allah.

Allahumma yassir wala tu'assir.



11 comments:

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Pointer jatuh?
Tak apa...
Masih ada masa lagi...
Anda patut beruntung kerana mendapat seorang PA yang sangat mengambil berat...
Usaha lebih lagi...
Insya Allah, sinar kejayaan pasti milik anda...

Mari menjengah:
Imbasan Coretan Tahun 2010

Pelangi Indah said...

Selagi nyawa masih ada, saya ada di sisi tangan kanan mu membantu mu..insyaAllah..our last destination..

Pelangi Indah said...

=) be strong..

Khairina 'Izzati said...

A. Fahmi: Thanks a lot. InsyaAllah..

Aini: Syukran sahabat..sama2 tlg yeh. awk pun kena kuat! :)

Hafiza Omar said...

kite rase pointer kite ag truk jatuh dr awk...mase tgok senarai tampal dulu rase down abes la..tp life must go on..ade mase kite kat atas..n skrg merase kat bwh..sume ni dugaan-Nya..be strong k my fren..^^

Cahaya Sakinah said...

klaw nk g makn secret recipe ag, insyaALLAH sy akn luangkan masa sy utk temankn awak..

Allahumma yassir wala tu'assir.

Khairina 'Izzati said...

Fiza: Thanks a lot..kte pun rasa down masa tgk senarai tampal. takpe2..ade hikmahnya. all the best yeh..be strong! :)

Syakina: Thanks my dear..asyik mkn secret recipe je berlubang poket.hehe. takpe, kita okay lg ni. semangat baru & azam baru. awk pun kena kuat k!

Khairina 'Izzati said...
This comment has been removed by the author.
NAS AFANDI said...

akak,,nas taw akak kuat... akak kne tunjukkn kt nas yg akak boleh! so gud luck ea.. gud luck utk akak2 sume... sume final sem kn... huhu...

Khairina 'Izzati said...

thanks nas..akak okay je ni. :)
all the best gak yeh.

Khairina 'Izzati said...
This comment has been removed by the author.