07 August 2011

Ramadhan, rumah & mereka

Kisah Ramadhan

Kata Ustaz Ismail Mustari, Ramadhan ini adalah bulan persiapan untuk menghadapi sebelas lagi bulan selepas ini. Kalau ibadah kita di bulan Ramadhan rosak, maka ibadah kita untuk bulan-bulan seterusnya lebih rosak lagi.

Ustaz Ismail persoalkan kenapa kita tidak mampu mengkhatamkan Quran, sedangkan wanita-wanita pada zaman sahabat Rasulullah mampu menghabiskan berbelas-belas juzu' sehari walaupun sibuk menguruskan rumahtangga.

Ustaz mempersoalkan lagi kenapa kita tidak mampu bangun untuk Qiam, kenapa kita kurang berdoa, kenapa kita lalai dalam ibadah kita.

Jika sewaktu bulan Ramadhan pun kita tak bangun untuk Qiam, apatah lagi bulan-bulan seterusnya? Jika sewaktu bulan Ramadhan pun kita tidak berusaha khatamkan Quran, apatah lagi bulan-bulan seterusnya. Astaghfirullah..


Kisah di Rumah

Sudah lama rasanya tidak dapat berpuasa bersama dengan keluarga pada Ramadhan pertama. Alhamdulillah 3 Ramadhan pertama sempat diluangkan bersama keluarga. Sempat merasa sahur, iftar dan terawih bersama. Terima kasih kepada Mama yang selalu sabar dengan perangai anak Mama seorang ni. Mesej awal pagi, petang beli tiket, malam sampai di rumah. Tiada siapa tahu saya akan pulang kecuali Mama.

Perancangan asalnya, ingin pulang selepas Ramadhan pertama kerana ada urusan yang perlu diselesaikan di kampus. Tiket bas sudah dibeli awal-awal lagi.

Namun, perancangan Allah yang terbaik. Tiket bas terpaksa dikorbankan. Allah menguji sebagai kafarrah mengampuni dosa dan Allah beri masa lebih untuk berada disisi keluarga. Allah sangat baik!


Kisah Mereka

Ramadhan di kampus kali ini bersama mereka.


Terima kasih kepada pemilik Quran berwarna biru tua. Dia sahabat yang baik, selalu melebihkan orang lain berbanding dirinya. Dia marah jika saya tidur di atas lantai, walaupun dia terpaksa tidur di atas lantai. Kadang-kadang degil, tidak mahu tidur di atas katil. Mungkin kita perlu membuat jadual, bergilir-gilir tidur di atas lantai. Adil kan? :)

Terima kasih kepada pemilik Quran berwarna coklat. Dia selalu memberi kata semangat. Dia sangat sabar melayan kerenah dan sikap saya walaupun saya selalu menyusahkan dia dan membuat dia menangis. Minta maaf awak.

Terima kasih kepada pemilik Quran berwarna hijau. Dia banyak mengajar saya adab bersahabat, supaya menjaga tutur kata dan emosi. Dia mengajar supaya saya tidak berputus asa. Maaf selalu buat awak terasa hati.

Terima kasih kepada pemilik Quran berwarna merah jambu. Dia adalah sumber motivasi untuk menjadi lebih rajin. Kerja tidak pernah bertangguh. Kalau bukan menghadap laptop membuat proposal, pasti dia memegang buku atau kamus.

Semoga Ramadhan kali ini diberkati Allah, diringankan badan untuk beribadah dan dipermudahkan urusan.

p/s: Kata Ustaz Ismail, setiap kali kita berdoa pada Allah, Allah akan melihat kesungguhan kita dan akan menilai sejauh mana baik buruknya permintaan kita itu. Allah mempunyai hak dan kuasa untuk menangguhkan atau memakbulkan doa kita. InsyaAllah, itu yang terbaik untuk kita. :)