29 November 2009

Teater Natrah


Masih ingat kisah Natrah? Teater yang diangkat daripada kisah benar yang menyayat hati ini bakal dipertontonkan di Istana Budaya mulai esok (Isnin, 30 November). Penjualan tiket Teater Natrah yang telah mula dijual sejak sebulan lalu tidaklah saya ketahui sehingga hari ini. Belum terlambat rasanya jika dikongsi disini dan rasanya tidak rugi jika dilaburkan sedikit wang untuk menyaksikan teater ini, bukan kerana barisan pelakonnya, tetapi kerana kisah ini bukan sahaja menjadi pengajaran kepada kita, malah ia pelu dijadikan teladan.

Mengapa masih ramai yang mengambil enteng tentang kisah Natrah? Mengapa pula kita perlu cakna tentang sejarah penting sebegini?

"Mungkin juga kerana sensitiviti masyarakat Malaysia terhadap isu perkauman dan agama. Isu ini hampir juga berulang tempoh hari apabila Kerajaan Barisan Nasional pimpinan Dato' Seri Najib hampir gagal menanganinya tempoh hari. Kabinet sebelum ini memutuskan apabila suami atau isteri memeluk agama Islam atau agama lain, status agama anak pasangan itu kekal mengikut kepercayaan pasangan berkenaan semasa mereka berkahwin. Keputusan ini telah menyaksikan protes yang hebat di seluruh negara."


Untuk maklumat lanjut:

1. Sinopsis pementasan
2. Harga tiket
3. Tempah/beli tiket


Wallahu'alam.1 comment:

diba said...

yup..cite ni bgus sgt2 tuk kite~