31 October 2009

How big is 'big'?

"Allah Maha Besar,"

"Tapi besar mana?"

"Erm..cuba perhatikan ciptaan alam. Perhatikan penciptaan angkasa lepas,"

"Maksudnya?"

Tersengih.

"Cuba perhatikan bumi,"

"Kenapa dengan bumi?"



"Diameter bumi 13000 km, bersamaan 8000 batu. Jarak bumi dari matahari 150 juta km menggunakan 8.3 minit kelajuan cahaya,"

Otak biologi aku membuat perkiraan. "Kelajuan cahaya?"

"Kelajuan cahaya. Cuba guna lampu suluh, 'on' kan dia. Masa untuk cahaya tu keluar lepas tekan butang 'on' tu lah kelajuan cahaya."

Aduh..aku memang fail bab fizik ni. Terasa semakin jahil. Macam mana nak ukur 8.3 minit kelajuan cahaya?

"Bumi berputar di atas paksinya pada 30km/saat. Sedar atau tak, kita sebenarnya sedang bergerak bersama-sama dengan bumi. Sistem solar kita juga sedang bergerak di angkasa lepas dengan kelajuan 134 batu/saat. Kemana tujuan kita?"

Kalau bawak kereta pada kelajuan 134 km/jam, dah boleh kena saman. Kalau 134 batu/saat macam mana? Kenapa tak rasa macam kita bergerak pun. Macam statik je.


"Sekali lagi, sedar atau tidak, kita sedang bergerak bersama-sama dengan bumi dan sistem solar. Hebatnya kuasa graviti ciptaan Allah hingga kita tak sedar yang kita sedang bergerak."

Subhanallah..

"Sistem solar kita sahaja mempunyai diameter lebih kurang 146 billion km. Sistem solar ini lah yang merangkumi matahari, 9 buah planet yang dapat dikenal pasti, beberapa planet yang masih belum dijumpai dan bulan-bulan."

"Tau tak bima sakti tu apa?"

"Milky way ke?"


"Ya. Bima sakti atau Milky Way tu sama lah dengan galaksi. Dalam 1 galaksi, ada berjuta-juta sistem solar yang berbeza-beza. Di tengah-tengah bima sakti iaitu Galactic Centre, terdapat sekurang-kurangnya 200 billion bintang-bintang. Galactic centre ini berputar pada 150 batu/saat dan mengambil masa 200 juta light years untuk 1 putaran lengkap."

"Light years?"

"Ya..1 light year = 9460 trillion km/year"

Otak aku ligat berfikir. Susah untuk aku mentafsir kiraan yang complicated sebegini. Selama ini aku hanya menghadam spesis bakteria dan morfologi mikrob. Macam mana nak tau beza km/saat, km/jam dan km/year?

"Senyap je ni. Faham tak?"

"Faham..teruskanlah,"

"Cuba teka berapa diameter bima sakti?"

Terdiam.

"Diameter bima sakti sahaja adalah 9.25 x 1017 km dan keseluruhan bima sakti bergerak dengan kelajuan 552 km/saat. Lagi sekali persoalannya, kemana tujuan ia bergerak?"

"Dalam sistem angkasa kita, ada berjuta-juta galaksi seperti bima sakti. Setap galaksi mempunyai berjuta-juta sistem solar tersendiri dan setiap sistem solar itu mempunyai planet-planet. Bayangkan betapa kecilnya kita."

Kerdilnya diri.

"Pernah dengar pasal Cat's Eye Nebula?"

"Tak"

"Orion?"

"Tak pernah"

"Andromeda?"

"Macam nama filem je.."

Ketawa. "Tu semua nama galaksi lah. Nah, tengoklah gambar-gambar ni."

Ceh, gelakkan aku. Aku membelek gambar-gambar di tangan. Subhanallah.





Kelu lidahku. Hebat sungguh ciptaan Allah. Kecilnya aku jika dibandingkan dengan luasnya alam yang terbentang.

"Andromeda tu galaksi yang paling hampir dengan bima sakti kita. Jarak bima sakti dengan Andromeda lebih kurang 200 juta light years. Tau tak yang Andromeda sedang menghampiri kita dengan kelajuan 100 hingga 140 km/saat? Bima sakti mungkin akan berlanggar dengan Andromeda dalam masa 3 atau billion tahun lagi."

Ah..sudah. Kiraan lagi. Aku makin pening.

"Bila berlakunya perlanggaran antara galaksi, pemusatan graviti akan berlaku dan ia akan menyedut dan menarik semua planet-planet, sistem solar dan apa-apa sahaja di sekeliling pusat graviti itu. Kemudian galaksi tu akan bergabung menjadi 1 galaksi yang lebih besar. Contohnya macam galaksi Antennae."


Telan air liur.

"Manusia pernah bercita-cita untuk keluar daripada bima sakti untuk melihat galaksi-galaksi yang lain di luar sana. Tapi jasad manusia tidak mampu untuk semua tu. Kalau ada pun teknologi yang membolehkan manusia travel dengan kelajuan cahaya, jasad manusia sendiri akan hancur kerana haba dan rintangan udara. Macam lumba kereta F1..tu baru kelajuan biasa, dah kena pakai baju khas untuk elakkan rintangan udara dan kawal suhu badan."

Kenapa aku tak pernah terfikir semua ni?


"Firman Allah, dalam Ar-Rahman, ayat 33: 'Wahai golongan jin dan manusia! Jika kamu dapat menembus keluar dari kawasan penjuru langit dan bumi, maka tembuslah. Kamu tidak akan mampu menembusnya kecuali dengan kekuatan Allah."

Allah Maha Besar. Tapi Allah mengetahui sekecil-kecil perkara termasuklah apa di hati kita.

He's always watching us,
Guiding us,
And He knows what's in our little hearts.

(Always Be There by Maher Zain)

Persoalannya, kita memuji Allah dengan mulut atau dengan hati?




5 comments:

azhari azmi said...

kerdil diri=infinity or if nak kire kat calculator, die tulis "math error".haih.

Hafiz El Hilmi said...

bila nak tulis tentang biologi? oh, jgn pula dibalas dengan soalan 'bila mau tulis tentang mechanical'..huhu

Hafiz El Hilmi said...

nk tulis tentang biologi, kne tgu dpt tauliah dlu (grad).. xpsl2 JAIJ datang serbu blog..

atikah said...

cerita yang best..fakta semata-mata.orang yang amik pure physic pun susah nak hadam perkara alam semesta.

Saintis Muda said...

best2x...jemput tang umah raya ni