30 September 2009

A book that you MUST buy!

Kita beriktiqad dengan mazhab Syafie, tetapi adakah benar solat dan wuduk kita mengikut sunnah dan mazhab syafie?? Betulkah cara kita sujud, rukuk, duduk di antara dua sujud? Jum beli buku ni!Nama Buku:
WUDUK DAN SOLAT MENURUT SUNNAH DAN MAZHAB SYAFIE

Penulis:
Abu Ruwais asy-Syubrawi

Terbitan:
Karya Bestari

Harga:
RM19.90

Ringkasan:

Mazhab utama pegangan umat Islam di Malaysia adalah Mazhab Syafie. Pengasasnya, iaitu Muhammad bin Idris al-Syafie merupakan seorang yang alim lagi warak terhadap ilmu agama yang diterima dan disampaikan. Sebab itulah beliau mempunyai ramai pengikut. Antaranya umat Islam di Malaysia.

Bagi memantapkan lagi pengetahuan tentang isi kandungan yang terdapat dalam kitab-kitab muktabar mazhab itu, penulis buku ini mengkaji dan mengumpulkan pendapat para ulama bermazhab itu sebagai panduan buat para pengikutnya. Pastinya setelah membaca buku ini, seseorang yang bermazhab Syafie akan dapat beramal dengan penuh yakin.

Buku ini membincangkan tentang solat dan perkara lain yang berkaitan dengan solat seperti wuduk, tayamum, bersuci, sapu khuf, bersugi, najis, jenis air dan sebagainya. Ia diambil daripada berbahasan yang dibuat oleh para ulama bermazhab Syafie seperti Imam Syafie sendiri, al-Muzanni, a-Nawawi, Ibn Katsir, Ibn Hajar dan ramai lagi yang lain.

Mudah-mudahan dengan adanya buku ini, umat Islam yang bermazhab Syafie di Malaysia dapat beramal dengan hujah dan dalil para ulama muktabar mereka. Bukan ikut-ikutan semata-mata.

Wallahu'alam.

3 comments:

Hafiz El Hilmi said...

kongsilah point2, step wuduk n solat yg slalu org kita amalkan, tp masih tak betul ikut mazhar shafie..

Khairina 'Izzati said...

ade byk nak dikongsi..tp buat masa ni blum smpat nak berkongsi.nak update blog pun kne curi2 masa.akan di kongsikan tak lama lg..tnggu dan lihat..

Hafiz El Hilmi said...

baik2.. terus menunggu..